grb-srbije

IN MEMORIAM - Slaviša Manojlović - Soća (1957-2021)

Manojlovic SlavisaUmro je Slaviša Manojlović – Soća, delegat-kontrolor Banka Poštanska štedionica Superlige, međunarodni odbojkaški sudija.

Tužni su svi koji su ga poznavali jer je tokom više decenija bavljenja odbojkom oko sebe zračio plemenitom dobrotom.

Ima samo nekoliko utakmica kao igrač u beogradskom "Obiliću", još toliko godina u tom klubu (kao sportski radnik - tada se to zvalo "tehniko" - bio je svedok klupskih uspona osamdesetih godina) i više od četiri decenije suđenja i kontrolorskog posla u odbojci.

Za odbojkaškog sudiju položio je 1980. godine, međunarodnu karijeru počeo je 1998. Kontrolor suđenja i delegat na utakmicama našeg najvišeg ranga takmičenja je od 2011. godine, a svoju poslednju zvaničnu utakmicu imao je poslednjeg dana januara, pre nepuna dva i po meseca.

Svoja iskustva umeo je da podeli i sa najmlađim sudijama pa je poslednjih nekoliko godina, iako se teško kretao, vikendom svoje vreme posvećivao njima, početnicima. Imao je redak dar da to što treba reći sudiji posle utakmice, prenese kratko, jezgrovito, precizno.

Bio je omiljen među sudijama. Svojim stasom nije obećavao na prvi pogled, ali je bio sudija kome se veruje. Obrazovan, dobronameran, dobroćudan, druželjubiv, duhovit – bio je rado viđen i u srpskim klubovima. Mnogo puta je "uskakao" zbog otkaza sudija ili kontrolora-delegata u poslednji čas, ne tražeći zbog toga nikakvu posebnu nagradu ili zahvalnost. Jednostavno, uživao je u odbojci i suđenju - kako za vreme utakmica, tako i na sudijskim putovanjima i druženjima.

Iznenadna teška bolest neočekivano brzo je prekinula životni put na kojem su Soćini saputnici bili odbojkaška lopta i pištaljka. Koleginicama i kolegama iz Udruženja odbojkaških sudija Srbije i Beogradskih odbojkaških sudija, kao i svima koji su ga poznavali, Slaviša Manojlović – Soća ostaće u najboljoj uspomeni.

Tekst: Dejan Jovanović