grb-srbije

Dejan Peurača posle 1300. utakmice otišao u sudijsku penziju

Peurača 1Utakmicom Prve lige između OK „Inđije“ i OK „Srbijanka 014“, okončala se 37 godina duga karijera našeg kolege, Dejana Peurače. Prema pažljivo vođenoj evideniciji, to je bila njegova tačno 1300. utakmica – na 985 bio je u funkciji sudije, a na 315 utakmica u funkciji kontrolora delegata.

Upravo u Inđiji, mestu u kom je formalno završio sa odbojkom, Dejan je započeo i svoju igračku karijeru. Igrao je tehničara i imao je priličan odraz. Priseća se da je jedini uspeo da izblokira Brtku, igrača za koga tvrdi da je preskakao fiću iz mesta.

Od svoje prve utakmice, odsuđene 1. decembra 1984. godine, naš poziv mu nikada nije predstavljao obavezu, već samo zadovoljstvo. Dve godine sudio je Prvu saveznu ligu SFRJ, ali utakmica koje se savršeno seća bila je utakmica Druge lige, kada je u VIII kolu delegiran da sudi ekipama koje do tada nisu imale nijedan izgubljeni set. Ta utakmica trajala je 5 setova, po starim pravilima i prema njegovom mišljenju bila je najbolja odsuđena u karijeri.

Bio je jedan od sudija koji nije imao ogranizaciju. Pošto se sam probijao, želeo je da mlađe kolege imaju nekoga iza sebe te je inicirao osnivanje Udruženja odbojkaških sudija istočni Srem (UOSIS). Tada je sebi postavio cilj da kada prestane da se bavi ovim poslom, ostane bar neko ko može da ga nasledi na terenu. Sada tvrdi da je njegov cilj ne samo ostvaren, već i prevaziđen.

Dejan Peurača postao je kontrolor delegat 2006. godine. „Kriterijum i disciplina“ za njega su najvažnije stvari u suđenju. Sudije iz naše matične organizacije su, zbog ukazivanja na sve greške, utakmicu sa njim nazivali „kaznena ekspedicija“. Svoje znanje i iskustvo delio je i na kursevima za nove sudije u našem okrugu. 51 kandidat prošao je kroz 10 kurseva, a svaki od njih čuo je sada već poznatu rečenicu:

„Nećete svi postati međunaradno sudije, niti ćete svi da budete najbolji, ali ako budete dovoljno radili i želeli, možda i uspete“.

Našeg kolegu i učitelja, ispratili smo na utakmici koju su sudili njegovi učenici Božidar Rolj i Lazar Mitrović, zvaničnom kraju karijere prisustvovao je i predsednik naše organizacije Zoran Radovanović koji je Dejanu uručio prigodne poklone u ime matične organizacije.

Tekst: Nikolija Čodanovićpeurača 3

peurača 2