grb-srbije

Sezona može da počne!

uoss zl 2017 webPetak, subota i nedelja bili su rezervisani za poslednje pripreme pred novu takmičarsku sezonu. 115 sudija, kontrolora-delegata i delegata sa lista Super, Prve i Prve "B" lige, provele su dane prethodnog vikenda, radno. Otvaranje seminara bilo je planirano za 18:30 časova kada je Predsednik UOSS, Goran Gradinski, otvorio seminar i predstavio plan i program rada. Prvog dana seminara svim učesnicima se obratio i Predsednik OSS, Zoran Gajić koji im je poželeo uspešan rad i uspešnu nastupajuću sezonu.

 IMG 2866 web

 

 

 

 

 

 

Kao prva i jedina tačka planirana za petak 06.10. bilo je predavanje gospodina Lasla Herpaia, člana zajedničke Sudijske i Komisije za Pravila igre FIVB.

IMG 2845 web

 Gospodin Herpai, koji se rado odazvao pozivu Presednika UOSS, Gorana Gradinskog, održao je jednosatno predavanje vezano za promene nastale u Pravilima igre sa posebnim tumačenjima pojedinih problematičnih pravila koja se odnose na neosnovane zahteve i odugovlačenje igre, igru na mreži i odigravanje libera prstima. Uz detaljnu analizu navedenih tema predstavljene su i situacije sa utakmica koje su ilustrovale sve to o čemu je g. Herpai govorio u toku predavanja. Na samom kraju svog izlaganja, g. Herpai je istakao da mu je bila čast i veliko zadovoljstvo da drži predavanje tolikom broju koleginica i kolega i pozitivno ocenio način organizacije seminara kao i ozbiljan pristup svih učesnika.

 

uoss zl 2017a web

Za sutrašnji dan, 07.10., planiran je skoro celodnevni program. Posle ranog buđenja, pristupilo se polaganju testova iz poznavanja Pravila igre posle čega se rasterećanije ušlo u preostali deo radnog dana.

Gordan Vilimanović, Predsednik KKUS je u svom izlaganju predstavio analizu prošle sezone kroz statističke podatke o pojedinim grupama sudijskih grešaka dok je Stanisklava Simić održala predavanje sa naslovom "Izuzetni slučajevi zahteva za prekid igre i njihove posledice."

Nakon tih predavanja učesnici su podeljeni u 10 radnih grupa od kojih je svaka grupa bila sačinjena od sudija, kontrolora delegata i delegata sa različitih lista. Pred članove svake grupe posebno postavljena su po tri slučaja iz igre koja su se dogodila u nekom prethodnom periodu, a predstavnik grupe je u plenarnom delu rada, pred ostatkom učesnika, izneo ranije dogovoreno rešenje situacije. S obzirom da je izloženo i, uz učešće svih prisutnih, rešeno 30 slučajeva, time je završen drugi radni dan. Na red je došlo opuštanje uz svečanu večeru i prijatnu muziku u restoranu "Zlatan bor".

Sve što je lepo kratko traje pa su i ova tri dana prošla vrlo brzo. Već sledećeg jutra, 08.10., doneti su zaključci i napravljeni dogovori pred novu sezonu nakon čega su neki iskoristili prelepo vreme i čist planinski vazduh za kratku šetnju posle čega su se zaputili svojim kućama.

IMG 2854 web

Po rezultatima ankete, u okviru koje su učesnici anonimno odgovorili na postavljena pitanja, zaključeno je da je 80% anketiranih za to da se ovakav interaktivni koncept organizacije seminara nastavi i u narednim godinama.

Zahvaljujemo se svim učesnicima seminara koji su svojim profesionalnim odnosom doprineli da ovaj skup protekne u pozitivnoj i radnoj atmosferi. U nadi da će svake sledeće sezone biti još lepše, sadržajnije i sa mnoštvm novih ideja, UOSS vam želi uspešnu sezonu i mnogo dobro odsuđenih utakmica.

 

 

 IMG 2874 webIMG 2864 webIMG 2859 web