grb-srbije

O sudijama odbojke na pesku

BV 1.jpegPrvi put od početka rada sajta UOSS objavljujemo opširniju vest o sudijama odbojke na pesku, koju je pripremio Dragan Grbić. Ubuduće, informacije i dokumente koji se odnose na suđenje u odbojci na pesku, moći ćete da pronađete na ovim stranicama.

Dvadesetak aktivnih sudija sa lista Wiener Städtische Superlige, Prve i Druge odbojkaške lige su članovi Sekcije za odboku na pesku Udruženja odbojkaških sudija Srbije. Sekcija odbojke na pesku (SOP) ima svoj Pravilnik kojim su bliže određena prava i obaveze članova. Pravilnik se može preuzeti klikom na link.

Komisija ima tri člana: predsednik Robert Leko, sekretar Ivana Verenčević i član Vladan Prica. Predsednik Komisije je ujedno i predsednik SOP-a.

BV 4.jpegOdbojka na pesku nema tako dugu tradiciju, jedan od prvih velikih turnira odigran je 11.07.1993. godine u Novom Sadu, na terenim na Štrandu. Tada su u velikom finalu Dejan Brđović i Vladimir Grbić pobedili sa 2:1 Bobu Kovača i Strahinju Kozića.

Veliko finale sudila je Zorica Vitorović, sada Bjelić, bili su tu još Dragutin Ćuk, Dragan Grbić, Sonja Moro, Dragan Nešić..., međutim oni se nisu zadržali na pesku.

BV 2.jpegU poslednjih nekoliko godina Kozomora, Azarić, Ljamić, Zlatičanin, Ljoljić... otišli su u kontrolore-delegate i prestali sa aktivnim suđenjem odbojke na pesku. Rade Ljoljić je prvi naš sudija koji je sudio jedan turnir CEV-a u inostranstvu. Iz te genaracije na pesku je ostao samo još Soća - Slaviša Manojlović.

Naravno, uz starije su stasavali novi, mlađi, koji su svoja leta provodili na pesku: Roga, Mića, Leko, Ivana, Maja, Španke, Gruja... su ti koji su budućnost i kojima treba pomoći da uspeju sudeći odbojku na pesku.

Jednome je to već pošlo za rukom: Robert Leko je letos u Lihtenštajnu stekao zvanje Kandidata za međunarodnog sudiju odbojke na pesku. Veliki je to podstrek za ostale - da li će iskoristiti šansu zavisi od njih samih, a mi ostali ćemo im sigurno u tome pomoći.