grb-srbije

U sećanje: Ljubomir Aćimović Šilja (1930 - 2015)

 SiljaU subotu će biti sahranjen Šilja – Ljubomir Aćimović, čovek od Odbojke, mudrac Odbojke.

Bio je sve što se moglo u Odbojci: igrač, trener, selektor, funkcioner, sudija... samo da je znao da u njegovo vreme postoji, bio bi svakako i skaut, statističar... Mada, moguće je da ne bi bio i ovo poslednje, jer Šilja je Odbojku osećao na savršen način i s njom u najvećoj ljubavi proživeo ceo svoj vek.

Svako ko je u Beogradu, Srbiji, bivšoj Jugi umeo da bez prekida u paru odigra pet ciklusa napucavanje-prsti-čekić i ko je želeo da se ozbiljno bavi suđenjem – znao je za Šilju. Ali, i Šiki je znao za svakoga od njih, jer ih je sve gledao na Majskom turniru u Beogradu. Taj turnir će za mesec i nešto navršiti 50 godina, ali će jubilej biti obeležen bez Šilje, njegovog tvorca i najvećeg vernika.

Reprezentacije, klubovi, savezi, udruženja, komisije, takmičenja... u svima njima Šilja je ostavio deo svog kolosalnog odbojkaškog duha i dara da sve bude uređeno baš onako kako treba, pod konac. Kao sudija je imao najveći mogući autoritet među igračima, trenerima, gledaocima, kao odbojkaški radnik takođe.

Bivše i sadašnje sudije starije i srednje generacije to već znaju, a mlade koleginice i kolege treba da znaju da su sve naše sudije koje su išle ka najvećim sudijskim dostignućima činile to u značajnoj meri zahvaljujući Šilji i njegovim kratkim, jezgrovitim, mudrim, duhovotim, izvorski čistim porukama, predlozima, savetima, zahvaljujući uvek argumentovanim neslaganjima, bodrenju, davanju prilika za dokazivanje, otvaranju prostora za napredovanje... Deleći svoje sudijsko znanje sa drugima, i sam je dosegao vrh: sudio je na jednom svetskom (1978) i tri evropska prvenstva (1975, 1977. i 1985).

Šilja je umeo da sa malo reči kaže toliko mnogo o sudijama i suđenju. Uživao je u odbojkaškim događajima i druženjima, ali nikako više od onih koji su imali to zadovoljstvo da budu zajedno s njim. Često je govorio da se suđenje najviše i uči kroz razgovor.

Odbojkaške sudije Srbije su u žalosti jer odlazi gospodin sudija koji je bio najbolji drug.

Ljubomir Aćimović Šilja biće sahranjen na Novom Bežanijskom groblju u Beogradu u subotu, 28. marta u 12,15 časova.