grb-srbije

Seminar UOSS, Zlatibor 2016.

 Grupna SajtZlatibor i hotel „Palisad“ bili su domaćini ovogodišnjeg seminara za sudije, kontrolore - delegate i delegate sa lista Super, Prve i Prve „B“ lige.

Početak seminara zakazan je 07. oktobra i planirano je da, prvi put, traje tri dana. Novina u odnosu na sve predhodne, sem toga što traje tri dana, je i ta što je, formiranjem Prve „B“ lige, postao i najmasovniji do sada. Seminar je okupio 116 od 120 sudija, KD i D sa već gore spomenutih lista. Četvoro koleginica i kolega bilo je odsutno iz opravdanih razloga.

Grada 2 Kao što je već navedeno, seminar je počeo u petak, 07. oktobra, u večernjim časovima, a otvorio ga je Predsednik UOSS, Goran Gradinski, koji je poželeo dobrodošlicu svim prisutnim učesnicima i podsetio da će, posle nekoliko godina sa manjim brojem sudija, u takmičarskoj 2016/17 godini čak sedam naših sudija suditi najelitnije evropsko klupsko takmičenje – Ligu Šampiona i naglasio da su u predhodnim sezonama naše sudije sudile sva najznačajnija evropska i svetska takmičenja kao i najvažnije utakmice u klupskim međunarodnim takmičenjima. 

Nakon pozdravne reči, predstavljen je program seminara i predstavljene su nove sudije, kontrolori – delegati i delegati na listi sudija novoformirane Prve „B“ lige.

 Komesar takmičenja UOKPL, Čedomir Nedeljković i Predsednik Komisije za kontrolu i unapređenje suđenja Super, Prve i Prve „B“ lige, Gordan Vilimanović, analizirali su rad sudija,KD i D u toku prethodne takmičarske godine. Gospodin Nedeljković je predstavio propozicije koje će se primenjivati u prva tri ranga takmičenja. Obavestio je prisutne da je kancelarija UOKPL dobila da rukovodi još jednom ligom i do detalja objasnio koleginicama i kolegama na listi te lige kako bi takmičenje trebalo da izgleda. Bez obzira što je to treći rang takmičenja, liga će biti organizovana na visokom nivou kao i prva dva ranga i očekuje se da bude dosta ujednačena što se tiče kvaliteta ekipa.

 

Čeda 3

Čeda 2Dzordan

 

                                                                               

 

 

               
    Gordan Vilimanović je predstavio detaljnu statistiku ocenjivanja u predhodnoj sezoni. Tačnije, u svojoj prezentaciji, predstavio je broj odigranih utakmica koje su ocenjivane od strane KD, kao i detaljan procentualni i grafički prikaz ocena i najčešće učinjenih grešaka Prvog i Drugog sudije.

Pre završetka prvog radnog dana seminara, usledilo je zajedničko fotografisanje nakon čega je u hotelskom restoranu poslužena večera.

Za drugi dan predviđen je niz predavanja i radionica kojima je predhodila obavezna provera znanja iz Pravila igra i delegatskih dužnosti svih učesnika.

Pošto je testiranje završeno usledio je izveštaj našeg međunarodnog sudije iz Kragujevca, Vladimira Simonovića, koji je podelio svoja iskustva, doživljaje i utiske sa nedavno završenih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Vlada se u svom izlaganju osvrnuo na sve pripreme koje je morao da prođe kako bi se pripremio da odgovori svim izazovima koje jedan takav najveći planetarni sportski događaj nosi sa sobom. 

Stanislava Simić je nakon brojnih predavanja na nekoliko seminara u predhodnom periodu, i na ovom održala predavanje o tome kako kontrolisati ponašanje učesnika. Pored nje, predavač je bio i Aleksandar Petrović koji je održao prezentaciju o ovlašćenjima, nadležnostima i tehnici kretanja Drugog sudije.

Posle kraće pauze, Ivan Lazarević predstavio je sledeću tačku programa, gde su učesnici podeljeni u 10 radnih grupa u koje su ravnomerno raspoređeni KD, D, Međunarodne sudije, sudije sa liste Super lige, sudije sa liste Prve lige i sudije sa liste Prve „B“ lige. Svaku od 10 grupa činilo je između 10 i 13 članova. Svaka grupa imala je zadatak da analizira, reši i prezentuje rešenje dve situacije sa video snimka i jedne situacije iz Casebook-a koje je Ivan ranije pripremio. Nimalo lake situacije uspešno su rešene timskim radom, što se od nas i očekuje na svakoj utakmici u sezoni koja je pred nama.

Za kraj durgog radnog dana, učesnici su podeljeni na sudije u jednoj sali i KD i D u drugoj sali gde je jednima prezentovan izveštaj Predsednika Komisije za odbojku na pesku, Đorđa Zelenovića, a drugima, od strane Čedomira Nedeljkovića, date instrukcije za rad u narednoj sezoni.

Posle naporng radnog dana, usledila je i zajednička svečana večera u restoranu „Zlatni Bor“ koja je poslužila za opuštanje i druženje.

Završni dan seminara bio je rezervisan za sastanak međunarodnih sudija kojima je Sekretar sudijske komisije CEV, Zorica Bjelić, predočila na koji način funkcioniše pomenuta Komisija i na koji način i kako se delegiraju međunarodne sudije.

S obzirom da je elektronski zapisnik postao svakodnevnica na svim svetskim i evropskim takmičenjima, Milena Pajenk je u svojoj prezentaciji predstavila način njegovog funkcionisanja kako bi naše sudije bile spremne za sve eventualne probleme koji bi nastali u toku utakmica.

Na isti način kao što je i otvorio, Goran Gradinski je i zatvorio trodnevni seminar na Zalatiboru, poželevši mnogo dobrih utakmica i sezonu bolju i efikasniju od svih predhodnih.

Grada 3

Dzordan Ćusa Doktor 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 1767

   Mirka Jovana Milena

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 1765

Užice Igor Darko Mira