grb-srbije

U susret polaganju


focusProšao je teorijski deo ispita, izašli su rezultati, nakon par dana izašao je i raspored polaganja praktičnog dela ispita koji počinje - sutra. Neki od vas slabo spavaju, sanjaju utakmice, imaju pozitivnu ili negativnu tremu, jedva čekaju sutrašnji dan ili jedva čekaju da prođe.

Koja god da su vam razmišljanja ili osećanja, ne bojte se, niste prvi koji se nalaze u toj situaciji.

Najbitnija stvar je da polaganje shvatite kao i svaku drugu utakmicu koju ste sudili predhodni vikend ili vikend pre toga.

Isključite sve spoljne faktore koji bi mogli da utiču na koncentraciiju i samopouzdanje. Ako se, tj. kada se desi greška (jer nepogrešivi u ovom poslu ne postoje), zaboravite je. Na to ćete misliti kada se utakmica završi i kada budete razmenjivali mišljenja sa koleginicom/kolegom. Što pre prestanete da se vraćate na nadigravanja koja su prošla, to će vam nadalje biti lakše.

 Mnogi od vas, koji polažu za Regionalnog sudiju, nisu imali prilike da se sretnu sa tim da ih neko gleda, ocenjuje, zapisuje nešto nakon svakog nadigravanja, nadgleda svaki pokret i svaku situacju. Najbitnije od svega je da tog nekog potpuno isključite dok traje utakmica. Članovi Komisije su tu da pišu i dobre i loše strane, da vam na kraju utakmice skrenu pažnju na stvari koje treba popraviti i to sve za vaše dobro i za vaš napredak. Gledajte na taj razgovor kao na prijateljske savete. Nemojte posle svakog nadigravanja ili u toku nadigravanja gledati u tom pravcu  jer je to jedan od faktora koji ruši vašu koncentraciju. Dajte sve od sebe da na predstojeće četiri utakmice pokažete šta znate, pokažete sve što ste u predhodnom periodu naučili od starijih koleginica i kolega.

Zapamtite, sudije čine jedan od tri tima na terenu. Koleginice/ kolege sa kojima sudite zavise od vas i vi zavisite od njih. Što više budete delovali kao tim, to će vam lakše biti da prebrodite tremu i teške situacije na utakmici. Budite podrška jedni drugima u svakom trenutku utakmice.

Sledeća dva dana su vaša, iskoritite ih!!!