grb-srbije

In Memoriam: Milorad Popović

Mile Pop

 In memoriam: Milorad Popović – Štrangar (1935-2015)

IGRAČ, TRENER, SUDIJA, ..........LEGENDA

Teško je danas zaista biti realan i iskreno reći, od tri odbojkaške funkcije koju je obavljao naš čika Mile, gde je bio najuspešniji. To možda sad i nije bitno ali smo jedno sigurni, koliko smo ponosni što smo rasli pored čoveka koji nas je podučavao, hrabrio, branio, usmeravao i bio jednostavno čovek za iskrenu priču i razumevanje. Gubitak takvog čoveka smo osetitili činom njegovog sudijskog penzionisanja, a pogotovo sada kada ga definitivno nemamo.
Rođen u Sremskim Karlovcima, kako to red nalaže, tu i počinje 1949. svoje druženje sa odbojkaškom loptom. Sa DTV „PARTIZAN" (kasnije OK Stražilovo), nakon tri godine na prvenstvu Jugoslavije osvaja prvo mesto u juniorskoj konkurenciji. Godina dana provedenih u OK Partizanu – Beograd, pokazali su mu da nigde nije lepo kao kod svoje kuće, gde se potom vraća.
Sudijski ispit polaže 1958. da bi 1964. postao savezni sudija, a od 1974. nalazi se na A listi sudija. U svojoj karijeri je odsudio mnoštvo derbija i dobio dosta pozitivnih ocena što je rezultiralo 1976. godine ispitom za međunarodnog sudiju, a 1977. godine biva i zvanično proglašen za međunarodnog sudiju. Kvalitet njegovog suđenja je odmah primećen, što mu omogućuje da odsudi Olimpijadu u Moskvi 1980. godine. Sudio je i na četiri Balkanijade, dve Univerzijade, Mediteranskim igrama u Splitu i čak četiri puta finale Kupa Šampiona, preteče današnje Lige šampiona. Sportske sankcije ga onemogućavaju da se oprosti kao međunarodni sudija. Nakon toga postaje tehnički delegat i kontrolor suđenja i pre svega učitelj i čovek koji pravi nov sudijski kadar. Veoma aktivan je bio u svim odbojkaškim forumima, a pre svega u komisiji za unapređenje i kontrolu suđenja, gde daje pečat svojim angažovanjem.
Trenersku karijeru počinje u OK Proleter – Novi Sad, gde ga je posao odveo do svoje radne penzije. Stalno napredovanje u poslu ga je dovelo do trenerskih pozicija i u OK Vojvodina i ŽOK Partizan, Sremski Karlovci gde se takmiči u prvoj ligi tadašnje Jugoslavije. Nakon toga, savetnik i član Uprave muškog kluba OK Stražilovo gde je zapravo sve i počelo.

O čoveku kakav je bio čika Mile neka govore njegova dela a mi ćemo ga se sećati svako po svom ličnom sećanju i pamćenju koje je još uvek sveže, jer njegova veličina prosto ni ne dozvoljava da bude drugačije.
Za kompletan svoj životni rad bio je nagrađivan sportskim i društvenim priznanjima i nagradama.
Za sve ono što je dao svima nama i ono što je dao odbojci zaslužuje da ga ispratimo sa jednim velikim hvala.