grb-srbije

U sećanje: Milisav Buzadžija - Buca (1949-2013)

BuzadzijaIz Novog Sada tužna vest: juče je umro Milisav Buzadžija - Buca, nacionalni sudija i kontrolor-delegat Jedinstvene liste Superlige i Prve lige.

Pre desetak dana rekao je posle seminara UOSS da nakon 40 godina bavljenja sudijskim poslovima završava karijeru i da je razmišljao da li da se tim povodom javi i zahvali svima na tolikim godinama radosti. Nije se, reče, javio jer se bojao da će pustiti suzu...

Prvi put se sa pištaljkom na terenu pojavio 1973. godine, kada je položio sudijski ispit. U svom rodnom Zrenjaninu, gde je proveo skoro ce život, bio je i igrač i veoma uspešan trener i sudija. Nije postao međunarodni sudija, ali se u Jugoslaviji sve do 1998, kada je prešao u kontrolore-delegate, znalo da Buca sudi dobroo, hrabro i pošteno i zbog toga je sudio mnoge važne utakmice u završnicama domaćih takmičenja. Pripadao je generaciji sudija koji su utemeljili ono po čemu su odbojkaške sudije u Srbiji danas neprimetno prepoznaju: suditi kvalitetno, časno i pošteno, bez obzira na teren. Rvao se dugo i uspešno sa svim izazovima sudijskog posla, vođen sopstvenim osećajem za lepotu igre, što je i jedna od osnovnih karakteristika suđenja na ovim prostorima  Zahvaljujući takvim shvatanjima, odabran je da bude član Komisije za kontrolu i suđenja Udruženja odbojkaških sudija Jugoslavije i Srbije, gde je godinama brinuo o napretku suđenja u najvišim ligama naše zemlje. Sa tog mesta umeo je i bio hrabar da zaštiti dobre sudije, ali i da digne glas i upozori na ono što ne valja - kako pojedince, tako i u sudijsku organizaciju.

Nije nam se dalo da se sa Bucom još jednu sezonu družimo oko odbojkaških terena pored kojih je proveo ceo život i zahvalimo na svemu što je učinio za srpsku odbojku i brojne odbojkaške sudije u Zrenjaninu, Vojvodini i Srbiji. Činimo to u ovoj tužnoj prilici: Udruženje odbojkaških sudija Srbije se sa najvećom zahvalnošću i poštovanjem oprašta od Buce.

Milisav Buzadžija - Buca biće sahranjen u četvrtak, 17. oktobra u Zrenjaninu, na Gradnuličkom groblju u 14,00 sati.