grb-srbije

In memoriam: Rade Ljoljić - Ljolja

Danas je u Beogradu, u 55. godini života, umro Rade Ljoljić - Ljlolja, nacionalni sudija i kontrolor-delegat Wiener Städtische Superlige i Prve lige. Do pre nekoliko meseci obavljao je sa puno elana svoje odbojkaške dužnosti, a onda je iznenada morao na tešku operaciju...

Rođen 1955, mnogo godina je Ljolja proveo na odbojkaškom terenu. Njegov stariji brat Milorad igrao je u «Poštaru», dugogodišnjem članu jugoslovenske Druge, odnosno Prve B lige, a Rade se odbojkom bavio na nešto nižem nivou. Sudija je postao vrlo rano, 1974. godine. Za njega je karakteristično da je kao student Ekonomskog fakulteta u Beogradu bio veoma angažovan sudija - često i kao igrač, jer je Rade i osnovao ekipu na svom fakultetu. Tada je odbojkaška liga Beogradskog univerziteta bila veoma kvalitetna, za svoje fakultete su nastupali mnogi prvoligaški igrači (sa jednim od njih, Ićom Martinovićem iz Modriče, se i okumio). Sudijska strast nije popustila ni kada je diplomirao, pa je ubrzo počeo da napreduje ka višim takmičarskim rangovima. Dugo godina je sudio utakmice u najvišim ligama SFRJ i SRJ, a zatim je, 1998. godine prešao u kontrolore-delegate. Paralelno sa sudijskim i kontrolorsko-delegatskim poslovima, bio je angažovan u sudijskim organizacijama Beograda i Srbije, a umeo je i da pomogne u obezbeđivanju sredstava za finansiranje Odbojkaškog saveza. Kada je kod nas počeo da se igra bič-volej, Rade Ljoljić je bio jedan od sudija-pionira, a prvi je od naših sudija sudio međunarodnu bič-volej utakmicu van Srbije - 1994. godine u Grčkoj. Ljolja je bio pravi uživalac odbojke, specifični, vatreni učesnik mnogih dugih druženja i razgovora o suđenju i odbojci. Na odbojkaškim utakmicama u Beogradu mogli ste uvek da ga vidite, ako nije sedeo pored terena bio je na tribinama, ponekad u društvu svoje dve ćerke koje su takođe osetile čari odbojkaške igre.

Udruženje odbojkaških sudija Srbije veoma je zahvalno Radetu Ljoljiću za potpunu odanost odbojci i dugogodišnji predan rad u obavljanju sudisjkih i kontrolorskih dužnosti.

Poslednji ispraćaj Radeta Ljoljića je u sredu, 3. februara u 16,00 sati na Novom groblju u Beogradu.